Strona korzysta z plików cookies

w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

Przejdź do serwisu
Czytali temat:
Łukasz xxxxxxxx Pål $$ Berg $$ Slavo Slavo Marek S. Grzegorz P Ania Najewska KGT KGT Vippe Extensions robert8522 Rafał Bbb (4064 niezalogowanych)
1 Post

(fjord)
Wiking
jasta102 największy niewolnik ze Stavanger
Zgłoś wpis
Oceń wpis:1  
Odpowiedz   Cytuj
280 Postów
NO NOK
(NOREK)
Stały Bywalec
Co za kretyn to pisał... Skąd tacy ludzie się biorą. Nikt nikogo nie zmusza, żeby przyjeżdżać do NO i pracować za gówniane pieniądze. Żaden norweg nie jest Chrystusem, że rozdaje pieniądze, nikt tu nie jest święty. Jeżeli dajesz się wykorzystywać to nie mniej pretensji do innych. Każdy wie, że większość polaków nie chce się integrować i tylko kasę ciągnie do PL.. Rodzina się dla nich nie liczy tylko kasa..
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
17146 Postów

(jasta102)
Maniak
NOREK napisał:
Żaden norweg nie jest Chrystusem, że rozdaje pieniądze
a to Chrystus rozdał pieniądze komuś
w ogóle to zły przykład
nie dość, że się żadną pracą w życiu nie zajął, to jeszcze zamiast wędki to rybę dał biednemu, wodę w wino zamienił, aby się lepiej mogli uchlać i zboże z pola podpiździł, kazał synom się z nim włóczyć, a nie ojcom w pracy pomagać, zabrał mężów żonom i też ze sobą ich w apostoły powiódł
tak po krótce
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
1 Post
Marek S.
(marek32s)
Wiking
.
Zgłoś wpis
Odpowiedz   Cytuj
1 Post
Marek S.
(marek32s)
Wiking
.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
17146 Postów

(jasta102)
Maniak
marcel27 napisał:
zapomniałem dodać, że rozmawiam i pisze biegle po norwesku, bardzo prosty język wystarczy trochę chęci i kontakty z Norwegami
co za złośliwy typ
Zgłoś wpis
Odpowiedz   Cytuj
35 Postów
Arkadiusz Jerzy Stawicki
(CynicznyOptymista)
Nowicjusz
Makaryna napisał:

Przez te wiekszosc rozumiem, takich polglowkow jak ty ....., ktoremu sie wydaje, ze jak potrafi wlaczyc komputer, w odroznieniu od soltysa ze swojej wsi, to juz jest genialny.
Chloptas, zejdz na ziemie, swiat jest troche inny niz w rodzinnej wiosce. Chcesz tu przyjechac, bez fachu, bez znajomosci jezyka i szukasz pracy "za biurkiem".
Malo tego, moze opowiedz nam jacy tu w norwegii sa polacy z pozycji czlowieka, ktory tu nigdy nie byl

P.S.
Jezeli masz cos do napisania na temat bitwy pod Grunwaldem, (a historii w ogole), to sprobuj najpierw google

Makarynko,

jestem pełen podziwu
Bo faktycznie, sołtys u nas nieco głupawy, ale żeby tak się tego od razu domyślić, to chyba trzeba z sąsiedniej wsi pochodzić.

Ale tak na serio: wiesz, docelowo, żeby Cię wkurzyć, pewnie założę swoją firmę, ale póki za ów rok (czy półtora, a może dwa) nie przyjadę, trudno mi powiedzieć na jakim poziomie będzie wtedy mój norweski.
Bo sama pewnie wiesz, że jednak lepsze trzy miesiące kontaktu z "żywym" językiem niż naście miesięcy jego nauki.

W sumie jednak nie w tym rzecz: bo super-świetnie radzisz sobie z dyskredytowaniem swoich rodaków i swojego kraju.
Nie zastanawiałaś się jednak, że tak naprawdę krytykując (i to w czambuł) tego co polskie i z Polski, sama sobie robisz największą krzywdę?
No bo skąd, tak na serio, taki Norweg / Anglik / Irlandczyk / Niemiec, etc, ma wiedzieć jaka jest Polska i my jako naród?
Jeśli zaś usłyszy od kogoś z tego kraju (ot, nie przymierzając Ciebie), że jakiś leniwy czy podcięty nasz rodak to nie wyjątek, a norma, to skąd ma wiedzieć, że mu kłamiesz?

Rozmawiałem z kilkoma Norwegami (jak jeszcze w ogóle nie myślałem o tym, że będę rozważał przyjazd do Norwegii) nt Breivika. Każdy (!) z nich się od niego odcinał, potępiał i uznawał za najgorsze zło mówiąc, że Norwegia wcale taka nie jest.

I tak sobie zestawiam ich w myśli z Tobą i tym co piszesz (myślisz?) o Polakach.
Jeśli oni słyszą od innych Polaków (jak od Ciebie), że Polacy to w większości leniwe, śmierdzące głupki ze wsi, to zastanawiam się co sobie wtedy rzeczywiście o nas myślą...

Fakt, nie znam Polonii w Norwegii. Ale zakładam, że nie różni się od tej z Niemiec, Holandii, Irlandii czy Anglii.
I - zestawiam sobie to, co o Polsce i Polakach mówią i piszą w większości renomowanych dzienników - nie szmatławcach typu Sun czy Bild, z tym co czytam o nas na tym forum i odnoszę czasem wrażenie, że to, co mówił Otto von Bismarck - Dajcie Polakom rządzić a sami się wykończą, w Twoich ustach nabiera zupełnie nowego znaczenia...

Ps: O tym jak się zmieniał obraz Polski i Polaków np. w prasie niemieckiej w ciągu ostatnich kilku lat (vide co kiedyś oznaczało Polnische Wirtschaft i jak traci swe pejoratywne znaczenie) powstało już kilka prac doktorskich.
(tak, wiem, co napiszesz o polskich uczelniach na których owe prace powstały Więc możesz to sobie spokojnie darować. Wiem już
Zgłoś wpis
Odpowiedz   Cytuj
17146 Postów

(jasta102)
Maniak
Hiperbola (gr. hyperbola, łac. superlatio, pol. wyolbrzymienie), przesadnia – środek stylistyczny polegający na wyolbrzymieniu, przejaskrawieniu cech przedmiotów, osób, zjawisk. Może dotyczyć ilości, rozmiaru, stosunku emocjonalnego, przyczyny, znaczenia lub skutku. Stosowany dla wywarcia mocnego wrażenia, spotęgowania ekspresji.

Hiperboli używa się również w mowie potocznej, np. gigantyczny zamiast duży, Powtarzałam ci to tysiąc razy!
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
148 Postów

(wyspiarz)
Stały Bywalec
slave pochodzi od słowian ,z czasów kiedy to wikingowie porywali słowian i sprzedawali ich na wyspach.TAKA CIEKAWOSTKA
Zgłoś wpis
Odpowiedz   Cytuj
145 Postów
Zenek Sprochenek
(Optimus_Anihilacja)
Stały Bywalec
jasta102 napisał:
Hiperbola (gr. hyperbola, łac. superlatio, pol. wyolbrzymienie), przesadnia – środek stylistyczny polegający na wyolbrzymieniu, przejaskrawieniu cech przedmiotów, osób, zjawisk. Może dotyczyć ilości, rozmiaru, stosunku emocjonalnego, przyczyny, znaczenia lub skutku. Stosowany dla wywarcia mocnego wrażenia, spotęgowania ekspresji.

Hiperboli używa się również w mowie potocznej, np. gigantyczny zamiast duży, Powtarzałam ci to tysiąc razy!

Jam mu juz dorzucil werbalizm i dydaktyzm. Ale to go nie rusza. Toz to nowy trybun.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj

Facebook Messenger YouTube Instagram TikTok